Parówki

i

Autor: Canva zdjęcie ilustracyjne

NAUKA

Poznańscy naukowcy zrobili parówkę z... ziemniaków! "Smakuje zupełnie jak mięso"

2024-10-17 17:48

Po mące z owadów przyszedł czas na parówki z ziemniaków. Poznańscy naukowcy zakończyli prace nad nowymi alternatywami dla mięsa. Więcej w artykule poniżej.

Była już mąka z robaków, teraz czas na parówkę z ziemniaków. Poznańscy naukowcy zakończyli badania nad nowymi zamiennikami mięsa. W ofercie są ziemniaczane parówki, burgery i gyros. Wg twórców, to co stworzyli ma wiele wartości odżywczych:

To nie jest  mięso, to są produkty alternatywne, czyli takie produkty wegańskie, które są powszechnie dostępne na rynku na półkach sklepowych, my opracowaliśmy również właśnie takie z wykorzystaniem białka ziemniaczanego, które ma bardzo dobrą wartość odżywczą, dlatego nas to zainteresowało i dlatego ten surowiec był użyty. (...) dlaczego ziemniak? Bo z sokiem ziemniaczanym i z ziemniakami jestem związany całe życie naukowe i od wielu lat badam właściwości zdrowotne tego surowca. w toku tych badań wyszło, że bardzo cenne białka tam są, które tak na dobrą sprawę nie są wykorzystywane w żywieniu ludzi, i stwierdziłem, że czemu w takim razie nie zrobić z tego bardzo dobrych wegańskich produktu. Stąd też właśnie postawiliśmy na tego ziemniaka, no bo to takie moim zdaniem taki niedoceniony skarb, ukryty skarb, którego w tej chwili na kuchennych naszych salonach nie widzimy.

tłumaczy pomysłodawca dr hab. Przemysław Kowalczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Nowe produkty, były testowane nie tylko pod względem wartości odżywczych, ale też smaku.

- Przyprawy są bardzo różne, to są oczywiście zioła, jest też pieprz, sól, takie typowe produkty, gotowe mieszanki przypraw, które są używane też w produktach mięsnych, żeby podbić ten smak, no bo nie czarujmy się, mięso samo w sobie też nie jest aż tak atrakcyjne, też musimy to odpowiednio przyprawić, odpowiednio to obrobić i dokładnie tak samo zrobiliśmy z tymi produktami, więc one są jak najbardziej atrakcyjne, bardzo ładnie pachną, bardzo dobrze smakują, no można faktycznie je konsumować.

dodaje Przemysław Kowalczewski.

Teraz trwają rozmowy z firmą, która potencjalnie mogłaby wprowadzić zamiennik rynek.

Źródło: Poznańscy naukowcy zrobili parówkę z... ziemniaków! "Smakuje zupełnie jak mięso"