Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania” przy współpracy właścicieli Reprodukcyjnej Fermy Gęsi z Mąkoszyc. Gęsi odebrały między innymi Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu ostrzeszowskiego i właściciele przyzagrodowych chowów, a także agroturystyki. Część ptaków "wyjechała" jednak poza granice powiatu.
W tym roku nasze gąski odebrali również przedstawiciele Polskiej Akademii Smaku oraz Remigiusz Rączka – znany kucharz i restaurator, mistrz kuchni śląskiej, posiadający swoją tablicę w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie. Gąski powędrowały również do Siedlca, gdzie Wójt Adam Cukier w imieniu SOLGD przekaże je gospodarstwom przyzagrodowym, oraz do producenta Serów Grądzkich.
Informuje Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania.
Tegoroczna edycja odbyła się zgodnie z obowiązującymi obecnie zaostrzeniami związanymi z pandemią wirusa COVID - 19. Każda osoba odbierająca gąski miała ubraną maseczkę oraz rękawiczki, zachowywano odpowiedni odstęp oraz przy stoisku odbioru dezynfekowano ręce.