Województwo Wielkopolskie po raz pierwszy zorganizowało dwa konkursy, których celem było promowanie ziemniaka. W pierwszym z nich organizatorzy poszukiwali największej pyry oraz najsmaczniejszego dania, którego głównym produktem było właśnie to warzywo. Zwycięzca, czyli ziemniak pochodzący z upraw z Michałowa Drugiego pod Kaliszem ważył ponad 2 kg. Wyhodowała go Kinga Włodarz.
Drugie miejsce w konkursie zajęła ważąca ponad 1,5 kg pyra wyhodowana przez Jana Szukalskiego z Rososzycy, a trzecie miejsce ważąca 1,3 kg bulwa zgłoszona do konkursu przez KGW Potworowianki z Potworowa – 1,3 kg.
Informuje powiat ostrzeszowski.
W drugim konkursie wyłonione zostało najsmaczniejsze danie z ziemniaków. Wygrały panie z Lokalnej Grupy Działania z Ostrzeszowa, które przygotowały kluski ziemniaczane z mięsem. To jednak nie było jedyne danie jakie zaprezentowały.
Z ziemniaków wiele można zrobić. My oprócz tych klusek przygotowałyśmy również roladę zawijaną w boczek, nadziewaną kaszanką i kapustą kiszoną. Ponadto placuszki z kaszanką, ziemniaczki z serkiem białym, no mnóstwo, mnóstwo rzeczy. Klusek można cały zestaw dać z ziemniaków.
Mówi Maria Maj z LGD Ostrzeszów.
Drugie miejsce w konkursie zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Przytocznicy, które przygotowało "Barszcz biały na żeberkach z pyrkami". Na ostatnim miejscu podium znalazło się Stowarzyszenie dla Trzebienia, które wyróżnione zostało za "Kopytka ze szpinakiem".
Zwycięzcy dostali nagrody finansowe.
Fotki z ziemniaczanej imprezy zobaczycie na https://powiatostrzeszowski.pl/konkurs-na-najwieksza-pyre-oraz-najsmaczniejsze-jadlo-z-pyry-rozstrzygniety/
Polecany artykuł: