ocz

Autor: ksz

Prezes Ostrzeszowskiego Centrum Zdrowia Marek Nowiński zrezygnował ze stanowiska

2020-10-01 12:10

Prezes Ostrzeszowskiego Centrum Zdrowia Marek Nowiński złożył rezygnacje ze stanowiska. Tą przyjęło Zgromadzenie Wspólników i Rada Nadzorcza szpitala. W ostatnim czasie placówka ma sporo problemów. W wakacje zmarły w niej dwie młode kobiety. Sprawami zajmuje się prokuratura. Odwołania prezesa domagali się między innymi radni powiatowi PIS Małgorzata Szymoniak-Staniszewska i Stanisław Hemmerling.

Placówką na razie kierować będzie dyrektor ds. pielęgniarstwa Katarzyna Rutkowska. Rada Nadzorcza ma niezwłocznie ogłosić konkurs na stanowisko kierownika ostrzeszowskiego szpitala.

Komunikat o rezygnacji Marka Nowińskiego pojawił się dziś na facebookowym profilu ostrzeszowskiego starosty Lecha Janickiego.

30 września na ręce Zgromadzenia Wspólników i do wiadomości Rady Nadzorczej, rezygnację złożył prezes Ostrzeszowskiego Centrum Zdrowia Marek Nowiński. Rezygnacja została przyjęta. Wystąpiłem do Rady Nadzorczej OCZ o niezwłoczne ogłoszenie konkursu na stanowisko prezesa Ostrzeszowskiego Centrum Zdrowia.

Poprzednio zwolniona została także Rada Nadzorcza OCZ. To mają być pierwsze - i nie ostatnie - kroki do odbudowania zaufania wśród mieszkańców do ostrzeszowskiej placówki.