Zasady są ogólnie znane - ale tu warto przypomnieć, że w spiżarni należy pozostawić żywność posiadającą aktualny termin ważności, z wyłączeniem produktów wytworzonych z niepasteryzowanego mleka i surowych jaj, surowego mięsa, otwartych puszek i słoików, czy alkoholu. Na półkach jest miejsce także na pieczywo.
Chcielibyśmy, żeby żywność się nie marnowała. Na pewno sami jak robimy zakupy niejednokrotnie zdarza się że z czymś przesadziliśmy, czegoś za dużo kupiliśmy. Ta jadłodzielnia ma służyć dzieleniu się, czyli kto ma więcej czy za dużo może przynieść, a kto ma za mało i chce skosztować, poczęstować się z tej jadłodzielni to- to może zabrać - mówi wolontariusz Paweł Tomczak z kaliskiej Caritas.
Z pomocy kaliskiej Caritas codziennie korzysta około 200 osób. Otrzymują oni gorący posiłek oraz ubrania i środki czystości.