grzyby

i

Autor: pixabay.com

Czy twoje zbiory są jadalne? SPRAWDŹ w ostrzeszowskim sanepidzie

2020-09-25 13:15

Sezon na grzyby w pełni. Smakołyki z lasu mają wielu zwolenników, jednak należy pamiętać że niektórych grzybów jeść nie wolno. Bo są trujące. Jeżeli nie mamy pewności co do zawartości koszyków - to warto przynieść je do stacji-sanitarno epidemiologicznej w Ostrzeszowie, gdzie specjalista określi czy grzyby zjeść można.

Porady grzybowe w ostrzeszowskiej stacji prowadzone są od poniedziałku do piątku tylko przez godzinę od 8 do 9. Jeżeli nie jesteśmy pewni swoich zbiorów może je sprawdzić specjalista. Jak informuje ostrzeszowski sanepid, by uniknąć zatrucia należy przestrzegać kilku zasad. 

  • Zbierać gatunki tylko dobrze znane.
  • Ze ściółki wyjmować cale owocniki, zwracając również uwagę na trzon, który zawiera ważne charakterystyczne cechy umożliwiające odróżnienie gatunków trujących od jadalnych.
  • Przy zbieraniu grzybów obejrzeć dokładnie cały owocnik i ustalić przynależność gatunkową grzyba, a w przypadku wątpliwych danych okaz wyrzucisz.
  • Nie zbierać owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku.
  • Pamiętać, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe
  • Nie przechowywać potraw z grzybów nawet w lodówce - psują się one łatwo i szybko i powstają w nich substancje trujące.

Wszystkie zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudności, wymiotami i biegunką. W razie zaobserwowania takich objawów należy natychmiast zgłosić się do lekarza.