Porady grzybowe w ostrzeszowskiej stacji prowadzone są od poniedziałku do piątku tylko przez godzinę od 8 do 9. Jeżeli nie jesteśmy pewni swoich zbiorów może je sprawdzić specjalista. Jak informuje ostrzeszowski sanepid, by uniknąć zatrucia należy przestrzegać kilku zasad.
- Zbierać gatunki tylko dobrze znane.
- Ze ściółki wyjmować cale owocniki, zwracając również uwagę na trzon, który zawiera ważne charakterystyczne cechy umożliwiające odróżnienie gatunków trujących od jadalnych.
- Przy zbieraniu grzybów obejrzeć dokładnie cały owocnik i ustalić przynależność gatunkową grzyba, a w przypadku wątpliwych danych okaz wyrzucisz.
- Nie zbierać owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku.
- Pamiętać, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe
- Nie przechowywać potraw z grzybów nawet w lodówce - psują się one łatwo i szybko i powstają w nich substancje trujące.
Wszystkie zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudności, wymiotami i biegunką. W razie zaobserwowania takich objawów należy natychmiast zgłosić się do lekarza.