Będzie można pochwalić się swoimi kulinarnymi zdolnościami, poeksperymentować i pokazać, jak smakuje Wielkopolska.
Właśnie wystartowała XXIII już edycja konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów'' organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W rywalizacji udział mogą wziąć firmy gastronomiczne, producenci żywności, gospodarstwa agroturystyczne oraz - koła gospodyń wiejskich.
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt oraz na najsmaczniejszą potrawę regionalną. I będzie przebiegać dwuetapowo - na szczeblu regionalnym i ogólnokrajowym.
Zgłoszenia należy wysyłać do 27 czerwca. Można to zrobić:
- elektronicznie: na adres e-mail [email protected] z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – potrawa”, lub „konkurs NKD 2024 – produkt”, oczywiście w zależności od kategorii, w której chcecie wziąć udział,
- tradycyjnie - pocztą: na adres Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi, al. Niepodległości 34, 61-714 Poznań - także z dopiskiem (konkurs NKD 2024 produkt lub potrawa).
Tegoroczny finał (wojewódzki) odbędzie się 13 lipca w Wijewie, podczas imprezy ,,WIJEWIADA”.
Wielki Finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 29 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Szczegóły znajdziecie tutaj.