Przedświąteczny szał w kuchni? Sanepid w Ostrzeszowie podpowiada co zrobić, by uniknąć błędów podczas przygotowywania wigilijnych potraw.
Inspekcja sanitarna nie wydaje żadnych konkretnych wytycznych dotyczących przygotowywania żywności przed świętami, ponieważ - co należy pamiętać - obowiązują one przez cały rok. Do najczęstszych błędów, jakie konsumenci popełniają podczas przygotowywania potraw, należą: nie mycie rąk przed kontaktem z żywnością oraz podczas jej przygotowywania oraz brak zachowania łańcucha chłodniczego produkowanych potraw od surowca do gotowej potrawy. Pamiętajmy też, w kwestii rozmrażania i przechowywania produktów - że jeśli chodzi o rozmrażanie to jest ono możliwe tylko i wyłącznie w niskich temperaturach, a jeśli chodzi o samo przechowywanie artykułów spożywczych to KAŻDORAZOWO należy stosować się do wytycznych, które zawarte są na opakowaniu - mówi Agnieszka Kieroń z sanepidu.
Sprawdzajmy daty ważności, unikajmy uszkodzonych opakowań i kupujmy w sprawdzonych miejscach. A w kuchni nie zapominajmy o czystości – mycie rąk, czy blatów to podstawa. Surowe produkty trzymajmy z dala od gotowych dań i nie zostawiajmy jedzenia w temperaturze pokojowej za długo.
A przechowywanie? Uporządkujmy produkty w lodówce, pamiętając o ich wymaganiach temperatury. Wszystko po to, by Boże Narodzenie było smaczne i bezpieczne!
Święta trwają krótko, dlatego działajmy z głową. Tak, by nie marnować jedzenia ;)