Uwaga na zatrucia! Sanepid w Ostrzeszowie przypomina zasady bezpiecznego grzybobrania

2025-09-05 12:34

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze, ale uwaga - nie każdy grzyb nadaje się do jedzenia! Sanepid w Ostrzeszowie ostrzega - wystarczy chwila nieuwagi, by zamiast smacznej kolacji skończyć ... w szpitalu.

Grzyby w marcu? Ekspert obala plotki o wysypie borowików

i

Autor: Pixabay.com Grzyby w marcu? Ekspert obala plotki o wysypie borowików

Zbieranie grzybów to świetny sposób na aktywny wypoczynek, ale wymaga ostrożności. Sanepid w Ostrzeszowie przypomina, by zbierać tylko te gatunki, które dobrze znamy. Ważne jest też, by wyjmować z lasu całe owoce - zarówno kapelusz, jak i trzon, bo to właśnie trzon często pozwala odróżnić grzyby jadalne od trujących.

Nie zbieramy małych grzybów, które jeszcze nie wykształciły charakterystycznych cech. Pamiętajmy też, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają białe blaszki. Unikajmy olszówek i innych gatunków mogących powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe - mówi Aleksandra Knychała z sanepidu.

Przechowywanie też jest ważne. Potrawy z grzybów szybko się psują, nawet w lodówce mogą powstawać toksyny. Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawią się bóle brzucha, nudności, wymioty lub biegunka - powinniśmy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Ostrzeszowski sanepid przygotował też kilka praktycznych wskazówek dla grzybiarzy:

  • Zbieraj grzyby do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych woreczków – w nich łatwo ulegają zaparzeniu.
  • Najlepiej zbierać je rano, kiedy są świeże i suche.
  • Przed włożeniem do kosza każdy owocnik obejrzyj i oczyść.
  • Zabieraj tylko zdrowe okazy, które osiągnęły odpowiednią wielkość.
  • Nie niszcz ściółki, nie zbieraj grzybów w czasie deszczu, nie jedz ich w nadmiarze, a małym dzieciom, osobom starszym i chorym podawaj ostrożnie lub wcale.

Mieszkańcy Ostrzeszowa mogą skorzystać z punktu porad grzybowych. Specjaliści przyjmują od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-14.00 (biura nr 1 i 3). Wystarczy przynieść cały owocnik - kapelusz i trzon - by sprawdzić, czy grzyb jest jadalny.

Sezon na grzyby trwa, warto jednak zbierać je odpowiedzialnie i bezpiecznie.

Quiz tylko dla wyśmienitych grzybiarzy. 14 punktów to mistrzostwo!
Pytanie 1 z 14
Mleczaj rydz. Po jego przełamaniu wydziela się mleczko. Jakiego koloru?
Mleczaj rydz