Pilnujmy świeżości żywności, którą kupujemy na święta. Zawsze sprawdzamy datę ważności - przypomina Sanepid w Ostrzeszowie. Po to, by potem jedzenia nie wyrzucać, czy by nie mieć przykrych niespodzianek w postaci .... kłopotów żołądkowych.
Podczas przygotowywania większej ilości potraw pamiętajmy o podstawach. Najczęstsze błędy to brak higieny oraz niewłaściwe przechowywanie jedzenia.
Do najczęstszych błędów popełnianych przez konsumentów podczas przygotowywania potraw należą niemycie rąk przed kontaktem z żywnością oraz podczas jej przygotowywania brak zachowania łańcucha chłodniczego produkowanych potraw od surowca do gotowych potraw - mówi Agnieszka Kieroń z Sanepidu w Ostrzeszowie.
To właśnie te zaniedbania mogą prowadzić do zatruć pokarmowych i problemów żołądkowych, które skutecznie potrafią zepsuć świąteczną atmosferę.
Jednym z kluczowych elementów jest też prawidłowe rozmrażanie produktów.
Rozmrażanie żywności powinno następować w niskiej temperaturze, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Należy również pamiętać, żeby rozmrożonej żywności ponownie nie zamrażać - dodaje Agnieszka Kieroń.
Sanepid zwraca też uwagę na organizację pracy w kuchni. Kluczowe jest posiadanie wystarczającej ilości miejsca w lodówce oraz przygotowywanie jedzenia w rozsądnych ilościach.
Na pewno posiadanie odpowiedniej powierzchni w urządzeniach chłodniczych do przechowywania surowców i potraw. Należy również przygotowywać ilość potraw dostosowaną do własnych potrzeb - mówi Agnieszka Kieroń.
Święta trwają krótko, dlatego działajmy z głową. Tak, by nie marnować jedzenia.