zdjęcie poglądowe

i

Autor: pixabay.com.pl

KONTROLE

Gastronomia ''pod lupą'' sanepidu. Co jest sprawdzane?

2025-05-06 12:24

Lokale gastronomiczne ''pod lupą'' sanepidu w Ostrzeszowie. W 2025 roku pracownicy tej placówki przeprowadzili już kilkanaście kontroli, ale na razie właściciele mogą odetchnąć z ulgą – bo zbyt wielu uwag nie było. Kontrole jednak trwają, a każde uchybienie może wiązać się z poważnymi konsekwencjami.

Sanepid w Ostrzeszowie kontroluje lokale gastronomiczne. To standardowa procedura.

I jak na razie - zbyt wielu uwag nie ma.

W 2025 roku przeprowadziliśmy 16 kontroli w zakładach żywienia zbiorowego otwartego, w tym 15 w zakładach małej gastronomii i do tej pory nie wydano żadnej decyzji administracyjnej. Nałożony został jednak jeden mandat karny – mówi Klaudia Iwańska – Śmieja z sanepidu.

W minionym, 2024 roku przeprowadzono ponad 80 takich kontroli.

Przeprowadzamy kontrole kompleksowe, zaplanowane oraz kontrole tematyczne, np. w sytuacji, gdy ktoś wystosuje do nas skargę bądź też pobieramy próby. W roku 2024 przeprowadzonych zostało 85 kontroli w zakładach żywienia zbiorowego otwartego, w tym 38 w zakładach małej gastronomii. Po otrzymaniu kwestionowanych wyników badań lodów została wydana jedna decyzja administracyjna w zakładzie małej gastronomii, dotycząca zakazu produkcji lodów z automatu – dodaje Klaudia Iwańska – Śmieja.

W 2024 roku pracownicy sanepidu nie nałożyli ani jednego mandatu. A ten może wynieść nawet 500 złotych.

Sanepid może ukarać przedsiębiorców m.in. za brak higieny w miejscu przygotowywania posiłków, niewłaściwe warunki przechowywania żywności, brak aktualnych książeczek sanitarno - epidemiologicznych u personelu, czy niezapewnienie odpowiedniego stanu technicznego urządzeń. W skrajnych przypadkach możliwy jest także czasowy zakaz prowadzenia działalności. 

QUIZ. Fakty i mity prosto z uzdrowiska! Test tylko dla doświadczonych kuracjuszy
Pytanie 1 z 10
Wskaż prawidłową odpowiedź: w sanatorium nie wolno pić alkoholu, nawet poza terenem ośrodka